Content | | Izma, numită și mentă sălbatică sau izmă bună, este o plantă medicinală cu o aromă răcoritoare și mentolată. Crește liber în locuri mlăștinoase, aproape de râuri și izvoare.
Beneficii și utilizare:
- Menta sălbatică este folosită extern pentru curățarea tenului acneic;
- Ceaiul are efecte terapeutice: diuretic, depurativ, tratează tulburările hepatice.
- Ceaiul ameliorează și răul de mașină. E necesar să fie administrat cu o oră înainte de drum;
- Decotul din frunze are efect sedativ și relaxant;
- Mai multe informații despre modul în care poți utiliza ceaiul de mentă sălbatică găsești aici.
- Înainte de a administra copiilor ceaiul de mentă consultați pediatrul pentru a vă recomanda cantitatea adecvată vârstei și greutății lor.
LaGospodărie este aprozarul tău online cu fructe, legume și verdețuri proaspete. Adaugă în coșul tău cu bunătăți de la țară și frunzele de roiniță.
Mod de preparare ceai pentru uz intern:
La 200 de ml de apă fierbinte se vor pune circa 2 grame de mentă sălbatică uscată. Se lasă la infuzat între 3 și 10 minute. Cu cât e mai lung timpul de infuzare cu atât mai mentolat o să fie ceaiul.
| Mărarul verde este intens folosit în bucătăria românească și-n cea europeană, dar nu e doar un condiment. Mărarul verde este cunoscut și pentru proprietățile sale curative. Pe de altă parte, în Roma antică mărarul era simbol al norocului.
Pentru a beneficia de calitățile numeroase ale mărarului folosește-l crud pentru a asezona salatele sau adaugă-l pe cartofii la cuptor, în ciorbe - la final sau după ce ai oprit focul. Poți face și supă de mărar.
Beneficii:
- Frunzele de mărar verde sunt bogate în vitaminele A, C – cu rol important în menținerea unei bune imunități;
- Conținutul de cupru din mărar are rol antioxidant;
- Împrospătează respirația;
- Mărarul contribuie la o digestie ușoară;
- Bogat în fibre, sărac în colesterol, mărarul poate fi folosit și-n dietele de slăbire.
Nutrienți în 100 g de Mărar verde:
43 calorii, 3.5 proteine, 1.1 lipide, 7 carbohidrați, 2.1 fibre.
Mărarul verde conține: minerale (sodiu, potasiu, cupru, calciu, fier şi magneziu), vitamine (A și C). | Mangoldul, numit și sfeclă elvețiană, este înrudit cu sfecla.
Spre deosebire de sfeclă, frunzele mangoldului sunt mari și zemoase. Gustul lor este asemănător cu al spanacului, motiv pentru care se poate găti ca spanacul.
Beneficii:
- O legumă bogată în vitamina K;
- Protejează ficatul, sănătatea ochilor și a oaselor;
- Hidratează organismul. Conține peste 95% apă bogată în electroliți;
- Are efect antiinflamator.
Utilizare:
Frunzele se pot folosi în omleta cu ouă, în salatele cu legume, tulpina și frunzele se pot adaugă în smoothie.
Aici găsești 10 idei de rețete ușoare și rapid de pregătit cu aceste frunze.
Nutrienți: 27 de calorii, 5,1 g de carbohidrați, 1,6 g de fibre, 1,2 g de proteine și 0,2 lipide.
Conține vitamine (A, B-uri, C, K), Minerale (potasiu, calciu, cupru, fier și magneziu), Luteină, Beta caroten.
Adaugă în coșul tău cu legume și fructe proasptele de la țară și alte verdețuri. | | |
Recenzii
Nu există recenzii până acum.