Content | Cimbrul este o plantă aromatică intens folosită în bucătărie. Cimbrul dă savoare sosurilor pentru paste, nu lipsește de pe pizza, de asemenea e folosit pentru a condimenta salate raw vegane, brânzeturi, preparate gătite cu pește/pasăre.
Cimbrul uscat este mai aromat decât cimbrul proaspăt.
Cimbrul a fost utilizat încă din Grecia antică în scopuri medicale. Timolul prezent în frunzele de cimbru îi oferă proprietăți antiseptice, antimicrobiene și anticancerigene.
Beneficii - cimbru uscat:
-
Ceaiul de cimbru este un remediu natural folosit în tratarea tusei, gripei, răcelilor. Găsești rețetă de ceai aici.
-
Folosit pentru gargară, cimbrul împrospătează respirația;
-
Ceaiul de cimbru reglează digestia.
| Cimbrișorul verde (Thymus serpyllum), îndrudit cu cimbrul de câmp, este o plantă aromatică folosită atât pentru a da savoare mâncărurilor cât și pentru prepararea ceaiului medicinal.
Adesea confundat cu cimbru, cimbrișorul este diferit, are o aromă mai puternică, ușor iute. Înflorește în luna iunie, îl găsim până finalul lui august. Florile sale pot fi roz, ciclamem, mov sau albe.
Beneficii și utilizare:
- Ceaiul mai este numit și antibioticul săracului. Este folosit în medicina naturistă ca antitusiv natural și expectorant. Mai multe informații despre proprietățile sale terapeutice găsiți aici;
- Tinctura are efect antifungic si vermifug;
- Este utilizat în bucătărie: pe sosurile de brânză, peste legume la grătar, pentru a condimenta preparatele cu varză, dovlecei sau fasole, pentru a aromatiza uleiul/oțetul, în supa de roșii, în salate sau chiar în shake-urile din fructe;
- Mai multe idei despre cum se pot folosi plantele aromatice găsiți în acest tutorial video.
Rețetă pentru prepararea ceaiului de cimbrișor: La 250 ml de apă fiartă se adaugă 1-2 lingurițe de cimbrișor uscat, acoperiți recipientul și lăsați la infuzat circa 30 minute.
| Salvia este o plantă aromatică cu gust amărui, ușor picant. Salvia este intens folosită în bucătăria italiană la sosuri pentru paste, pe salate, pe legume fierte sau pe preparate cu orez.
Salvia nu-și diminuează aroma în timpul gătirii. E recomandat să folosești salvie uscată în cantitate redusă ca și condiment, în cantitate mai mare poate deveni amară.
Beneficii:
| | | |
Recenzii
Nu există recenzii până acum.